De Leenderkapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Karmel. Het Mariabeeld dat centraal in de kapel staat, is echter geen originele afbeelding van Maria van de Berg Karmel. Voor zover bekend is dit het tweede beeld dat in de kapel staat.
Het huidige cultusbeeld is een 18e-eeuwse houten sculptuur (ca. 140 cm hoog). Het staat op een console tegen de achterwand van de kapel op 170 cm hoogte. Maria draagt een rood kleed met een blauwe mantel. In haar rechterhand houdt zij een scepter. Het Christuskind zit op haar linkerarm. Maria en Jezus dragen kronen. Jezus houdt in zijn rechterhand de rijksappel. Maria staat op de maansikkel en onder haar voeten vertrapt zij een serpent. Dit is een duidelijke verwijzing naar een tekst uit het bijbelboek Apocalyps: "En er verscheen een groot teken aan de hemel: een Vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon met twaalf sterren." (Apok. 12,1)
Het beeld werd in het midden van de 19e eeuw door kapelaan Römkens aangeschaft. In het voorjaar van 1847 liet hij de in ongebruik geraakt en vervallen kapel herstellen om de Mariadevotie in Schaesberg nieuw leven in te blazen. Omdat het oude Mariabeeld verdwenen was, kocht Römkens het huidige beeld. Waar of van wie hij het kocht, is vooralsnog niet bekend, ook niet hoe oud het precies is.
In 1938 werd het beeld tegelijk bij de kapelrestauratie ook opgeknapt. In 1979 werd het Mariabeeld wederom gerestaureerd, ditmaal in het atelier van Charles Volders te Houthem. Volders ontdekte dat het beeld veel ouder was dan de tot dan toe geschatte 140 jaar. Het barokke beeld was bovendien vanaf de schouders hol om splijten te voorkomen. Enkele jaren geleden is het beeld opnieuw gerestaureerd door het Restauratie Atelier Limburg.
Er bestaat ook een replica van het beeld. Deze stond voorheen in de parochiekerk van Leenhof. De replica van het 18e-eeuwse beeld is eveneens van hout. Dit beeld is 130 cm hoog en is op identieke wijze gepolychromeerd. De replica staat tegenwoordig in de dagkapel van de Petrus & Pauluskerk in Schaesberg. Een andere replica is te vinden in de H. Moeder Annakerk in Heerlen.