Leenderkapel

De kapel van O-L.-Vrouw van de berg Carmel op de Leenderberg in Schaesberg (nu gemeente Landgraaf) werd zeer waarschijnlijk gebouwd tussen 1623 en 1644. Dit gebeurde in opdracht van Johan Frederik van Schaesberg en zijn echtgenote Ferdinanda van Wachtendonk, die in het vlakbij gelegen kasteel Schaesberg woonden. Het echtpaar hechtte veel waarde aan de Mariaverering en liet regelmatig missen lezen in de kapel.

De kapel is grotendeels opgetrokken uit Kunrader steen. De kapel heeft een zadeldak dat met leien is belegd. Op het dak staat bovendien een smeedijzeren kruis. Het grondplan meet 4,9 x 6,4 m. De kapel bestaat uit een klein schip en een 3/8-gesloten koortje. In de dikke muren zijn vier kleine rondvenstertjes aangebracht. Het grootste deel van het licht komt echter via de deuropening in de voorgevel.

Na een verflauwing van de devotie in de 18e eeuw kwam de kapel halverwege de 19e eeuw opnieuw in de belangstelling te staan en groeide uit tot een regionaal bekend bedevaartoord. Tegenwoordig is er in de maand mei elke dag een eucharistieviering. In de maanden juni – augustus is er elke zaterdagmorgen een h. mis bij de kapel. De Leenderkapel wordt elk jaar door enkele duizenden belangstellenden bezocht.

De kapel is tegenwoordig eigendom van de Stichting Leenderkapelletje, die nauw verbonden is met de samenwerkende parochies van Schaesberg-Nieuwenhagen. De kapel zorgt voor de instandhouding van de kapel, draagt zorg voor het onderhoud en regelt de vieringen.

De geschiedenis van de kapel is te verdelen in enkele hoofdstukken

Steun Leenderkapel

Word vriend van de Leenderkapel!