Kroedwusj zegenen bij Leenderkapel

 
Op het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming wordt op zaterdag 15 augustus bij de Leenderkapel in Schaesberg de jaarlijkste kroedwusjzegening gehouden. Dit gebeurt tijdens de wekelijkse eucharistieviering van 8.30 uur in de open lucht. 
 
Belangstellenden zijn van harte welkom, maar in verband met corona gelden er wel wat voorzorgsmaatregelen. Zo wordt de naam van alle aanwezigen genoteerd en wordt van iedereen gevraagd om de gebruikelijke anderhalve meter afstand in acht te nemen.  
 
Maria Tenhemelopneming is het belangrijkste Mariafeest in de katholieke kerk. In Limburg is dit feest van oudsher ook verbonden met het zegenen van kruidenboeketten: de zogeheten kroedwusj. Vrijwilligers zullen voor een aantal boeketten zorgen, die na afloop meegenomen mogen worden.  Wie wil mag ook een zelf geplukte kroedwusj meenemen. 
 
Deze dient te bestaan uit zeven kruiden, bloemen en korenaren: twee graansoorten (tarwe en rogge), twee kruiden met geneeskrachtige werking (duizendblad en boerenwormkruid) en twee kruiden die het onweer kunnen weren (alsem of bijvoet en koninginnekruid). Het zevende kruid is een walnotenblad. Volgens de overlevering beschermt de gezegende kroedwusj tegen allerlei soorten onheil. 
 
Door de coronacrisis zag het er aanvankelijk naar uit dat er dit hele jaar geen vieringen bij de eeuwenoude kapel in het Kapellerbos gehouden zouden kunnen worden. Maar door de recente versoepelingen van de maatregelen is er in juli en augustus elke zaterdagochtend toch een eucharistieviering. Toevallig valt 15 augustus dit jaar ook op zaterdag, waardoor het feest gevierd kan worden. 

Word vriend van de Leenderkapel

 

De instandhouding van de Leenderkapel is alleen mogelijk dankzij de financiĆ«le bijdragen van zeer veel Vrienden van de kapel. Vriende worden kan al vanaf vijf euro per jaar. Lees verder >>>